School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

crochtar suas ar an taobh ó deas den teach é.
    Deanann na daoine Brighidóg agus teigheann siad thart ó teach go teach go teach san oidhche agus bíonn amhrán aca agus fághann siad pighneachaigh o na daoine.
    Caitheann na daoine seamróg lá Feile Phadhraig. Nuair a bhí Naomh Pádhraig ag muineadh an fíor creideamh de mhuinntir na h-Eireann níor thuigeadar faoi an trionoid ro naomtha. Chrom Padhraig síos agus phioc sé suas seamróg agus theasbáin sé dhó na trí billóg ar aon gas amhain agus mar gheall ar sin caitheann na daoine seamróg gach la Fhéile Pádhraig o shoin.
    Ar Domhnach an Iubhair caitheann na daoine Iubhar 'na gcotaí. Beannuigheann an sagart an Iubhair roimh an Aifreann agus roineann sé amach ar na
    Mícheál Breathnach
    Gortnagroagh, Co. Galway