School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. Fadó shoin bí sean bó ann. Bhí sí craidhte taréis an Geimridh agus an Earraigh. Seadh (?) bo riabach a bhí innti. Nuair a bí Mí na Martan caithte bí áthas uirri mar cheap sí go raibh an droch aimsear caithte. D'arduigh sí a earball i n-áirde agus rith sí tart lé macnas. Nuair a connaic an Marta é sin bhí aithmheal air nar marbhuigh sé an bhó. D'iarr sé dhá lá dhéág ar isacht ó Mí an Aibreáin. Thug Aibreáin sin. An céad lá bhí sé an-fhliuch agus chuaidh sé trí an sean bo go mór. An dara lá bí sé té agus bí an bhó na seasamh ar agaidh na gréine gá tiormúghadh féin agus níor ith sí rud ar bith an lá sin. An tríomhadh lá thainig sé an garbh agus chnap sé an sean bó mar bí sí lag on da lá roimhe sin. Sé an fáth go dtugtar laetheannta an t-Sean Bó RIabach agus tugtar orra freisin Sean Mhárta.
    Tagann an cuach go h-Éireann 'san Aibreáin. Tagann sígo minic nuair a bíos an aimsear go breag agus an
    Rúaidrí Breathnach
    Portacarron, Co. Galway