School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    sé í acht bhain an t-urchar cleite oir aisti. Thug sé sin don Righ agus thug seisean capall agus míle punt dó agus rinne sé an margadh ceadna leis a rinne sé leis an mac ba shine agus leis an dara mac.
    Maidin lá ar na bharach d'imthigh an mac do b'óighe leis ar a chapall, a ghunna in a láimh agus an t-airgead míle punt 'na phóca aige. Ní dheachaidh sé i bhfad gur casadh an sionnach leis agus d'fiafruigh sé (an sionneac) de ar theastuigh comhailre mhaith uaidh.
    "Teastuigheann, agus go géar" ar seisean 'mar taím i gcruadhchás ar easbaidh chomhairle agus eolais."
    "Tá go maith" ars an sionnac "Seo í an chomhairle, na deán aon mhoill i nGaillimh agus seacan teach an óil agus teach na gCearrbhac. Bhearfaidh mise congnamh dhuit má fheadaim."
    Acht níor ghlac an fear óg comhailre an tsionnaigh agus chaill sé a raibh aige i dteach na gCearrbhac i nGaillimh. D'imthigh sé annsin ar a aistear i dtreó Orain Mhóir de shiubhal cos.
    Casadh an sionneach leis agus ghearán sé do nuair nár ghlac sé a chomhairle. Chuir sé suas ar a dhrui annsin é agus d'imthigh an sionnach 'na cos in airde soir.
    Faoi cheann tamaill thainig siad go dtí Caisleán Mór. Dubhairt an sionnach
    AT0550: Search for the Golden Bird