Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    suidthe ar aghaidh na gréine. Tá go leór croiseanna curtha ann. mar cómrad ar na daoine athá curtha ann. Tá ainm na daoine sgríobhtha ar chuid aca. Tá beagnach leach ar gach duine atá curta ann agus ainm an duine atá caillte sgríobta ar chuid acha. Níl sé i bfad ó shoin ó cuireadh caoi uirthe agus do leatnúghadh í. Tá áit ann le h-aghaid na bpáistibh a chur tá cóirnéal beag aca dóibh féin. Cuirtear na páistibh nach mbíonn baistigh ins na páircheanna thar thimcheall.
  2. Níl an roilig atá i gCill Cíaráin comh deas leis an roilig atá i Muighnis. Tá an roilig seo déanat ar bruach na fairrge agus tá an talamh atá timceall uirti ann tirimh. Tá sí deanta i bhfad isteach ón mbothar. Is gainimh atá inntí uiligh. Tá croiseanna ar chúile corp ann beagnac agus tá leac orrta agus tá ainm an duine agus an bhlian a fuair sé bás sgríobhta ar an leac seo.
    Tá roilig eile in Muiris agus is roilig deas í. Tá sí déanta i gar don fairrge. Is gainimh atá inntí uilig. Cúirtear daoine ins an roilig seo freisin. Is é an caoí a cuirtear na daoine timceall na h-áit
    Bríghid Ní Cheanndhubháin