School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí drouer i nÉirinn fadó, agus bhí mac aige a bhí íontach tugtha do'n ól. Lá amháin thug an t-athair ceud bológ agus d'iarr air a dhul anois agus a bheatha a bhaint amach.

(continued from previous page)
    san bhosca " Tabhair aire mhaith duinne", arsa na seanduiní, "agus chá bhíonn tú lá ar bith gan airgead agus fuigheal le n-a chois.
    Gabh isteach anois 'na bháile mhóir, agus glac an teach ósta is fearr ann. Níl póca ar bith dá gcuirfeadh Jack a lámh ann, nach rabh lán óir, airgead geal agus raudh.
    " Gabh amach anois agus fág do mhiosúr ag tailiúr fa choinne culaidh eadaigh nach mbíonn a léithid ar a'n fhear ar an bhaile ach thú fhéin."
    " Gabh 'na margadh anois agus ceannuigh trí gearrain dhubha nach mbíonn a léithid ar an bhaile. Gabh amach anois agus déan na trí buachaillí is críonna a fhostadh. Cuir na trí buachaillí sin anois, fear ar gach gearrán, mála ar gach fear, fear ag sgapadh óir, fear eile airgead ruadh, agus fear eile airgead geal".
    D'obair siad mar sin trí lá no gur shiubhal siad an báile uilig. Bhí an triúr sin amuigh
    Sorcha Ní Ghallchobhair