School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí gabha óg 'na chomhnuidhe leis fhéin ám amháin. Oidhche amháin tháinig seandhuine thart, agus d'iarr sé fásgadh an toighe air go maidín.

Sgéal
    Bhí gabha óg 'na chomhnuidhe leis fhéin ám amhain. Oidhche amháin tháinig seandhuine thart, agus d'iarr sé fásgadh an toighe air go maidín. Thug an gabha sin do. Chuir sé an seandhuine 'na luighe ar chochán le taobh na teineadh. An oidhche seo thug an seandhuine trí achmhuinghe d'on ghabha óg.
    An chead cheann, duine ar bith a bheireadh ar an ord nach mbéadh sé abalta é a leigint amach go n-iarradh seisean air.
    An dara ceann duine ar bith a shuidfeadh ar an chathaoir nach mbéadh sé ábalta éirigh go n-iarrfadh seisean air.
    An treas ceann rud ar bith a rachfadh isteach ins an sparán nach mbéadh sé abalta theacht amach go dtabharfadh seisean amach é.
    Billí an Dealáin an t-ainm a bhí ar an ghabha óg seo. Lá amháin nuair a bhí sé ag obair ins an cheardtha. Tháinig an diabhal fad leis. Chuir sé ceist ar an ghabha an rabh sé réidh le ghabhail leis.
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Aodh O Gallchobhair