Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Trí (ar lean)

Bhí fear agus bean ann fad ó shoin. Gach aon oidhche bhéadh tae a dhith air fríd an oidhche. Chaithfeadh an bhean éirigh agus tae a dhéanamh dó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    nó béidh an fear siubhail a d’iarraidh ort Thug an bhean an bainne dó D’ól sé é agus d’imthigh sé. Chuaidh an bhean isteach un toighe. Chuaidh sí a luighe. Cá bhfuil an bainne? Nár ól tú é amuigh sa bhoitheach. Níor ól mise é “Dól sé sin sa choirneál é” Polfaidh mise é anois. D’ól sé an bainne. Mheasg sé an toirtín fríd an teinidh. Níl gar a bheith leis Chuaidh sé amach agus fuair sé gabhail Chaith sé an gabhail agus pholl sé an gamhain.
  2. Scéal

Bhí fear agus bean agus giorrsach ann uair amháin. Fuair an bhean bás agus phós an fear bean eile. Bhí an bhean seo iongantach olc do'n ghiorrsach.

Sgéal
    Bhí fear agus bean agus giorrsach ann uair amháin. Fuair an bhean bás agus phós an fear bean eile. Bhí an bhean seo iongantach olc do’n ghiorrsach. Gach aon lá rachadh an ghiorrsach amach chun an garraidhe agus chaoineadh sí. Lá amháin bhí sí amuigh ag caoineadh agus tháinig spideóg chuicí agus dubhairt an spideóg léithe a bheith réidh nuair a thiocfhadh sise agus go dtabhairfheadh sí go áit dheas í. An dara lá bhí an spideóg ins an gharaidhe ag fanacht leis an
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Brighidh Ní Chailín