School: Mucros (roll number 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

1. Tá trí reiligí sa parróiste seo. Tá an ceann a bhfuil na Caitliocaigh ag baint úsáid anois as ar thaobh an bhealaigh mhóir atá ag gábhail ó Chill Cartha go Tamhnaigh. Tá an ceann a bfhuil na Produstúnaigh a baint úsáid as anois ar an bhealach atá ag gábhail ó Cill Cartha síos go dtí an áit a chasann Abha Ghleann Eadartha agus Abha Baile Dhuibh ar a chéile agus tá Abhá ag reathaidh síos idir an dá reilg, an Reilg Caitliocach agus an Reilg Produstúnach. Cuirtear daoine ins an reilg atá ag na Caitliocaigh ag taobh an bhealaigh mhóir agus cuirtear daoine ins an reilg atá ag na Produsdúnaigh ar labhras fá dtaoibh de cheana fhéin. Ach ní cuirtear aon-duine ins an cheann eile atá suidhte siar-dtuaidh de Cill Cartha. Ta Cuma ceárnógach ar an triúr aca. Ta fothras teampaill ins an t-sean reilg atá suidhe siar - dtuaidh de Cill Cartha agus tá teampaill tóghta sa reilg atá ag na Produsdúnaigh. Cuireadh daoine i bfóthrach an t-sean - teampaill siar-dtuaidh de Cill Cartha. Tá na trí reiligí leibheáilte. Tá tumbaí ins na reiligí. Tá tumbaí maramair agus clocha gearrtha ins an reilg a bhfuil na Caitliocaigh
    Máire Ní
    Unknown