School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. (continued from previous page)
    án n- intinn. Ba maith linn an cust socraighthe agus a beith rúdh leithe. Fa coinne sin, cruinnig muid as gach ceann de’n domhan leis an cust do chur ort a shagart”.
    “A daoine mhachánta” arsan sagart “caide mar gceist”.
    “A shagart an é dó bharamhail indiaidh pionnús fada do chur suas annseo an dtiocfadh linn a fhághail isteach ins na plaitheas”.
    Ní thug sé freagra arbith ortha gur dhubhairt sé paidir in a intinn fhéin. Thóg sé a cheann annsin agus dubhairt- “Na h-iarr orm freagra a tabhairt dóibh ar an cheist sin. Ghach go dtí an aith a dtáinig sibh aiste”. “Ni racaidh” ansan ceann urraidh. Tháinig muid fa coinne in freagra agus freahra a caithfidh muid a fhághail no ní rachaidh tusa as seo”. Nuair a chualadh an sagart seo bhí sé buadhartha.
    Thoisigh sé ar a praidhreacha arais. Nuair a tóg sé a cheann dubhairt sé leobhta “Seo an freagra, ma tá ins na cuisle de na mílte dóibh a bhfuil annseo an méid fola a thoghfaoi ar barr bioráin tá dochas agaibh” Nuair a chualaidh siad seo chuaidh an uaillfeartach a ba bhrónach agus a ba uathbasaighe a chualthas ariamh. Tháinig séideán gaoithe annsin agus nuair a dhamharc an sagart ní rabh rud arbith le feicéail ach bother Bhuinne Boghaine os a chomhair.