Scoil: An Cheathrú Mhór

Carrowmore, Co. Mayo
P. Ó Glacáin

dtáinig an spioraid agus d'iarr spás dhá uair air.
    Dubairt Dáíbhidh Bhán ná dtiubhradh sé aon spás dhó, agus go gcaithfeadh sé dul go dtí an áit as ar tháinig sé. Chuir sé an clún ar Dáibhidh Bhán leath-úr a thabhairt dhó agus bhí aibhéal mór ar ina dhiaidh sin an spás sin a thabhairt dhó.
    Chuaidh an spiorad go bárr an chnuic agus tháinig anuas i gcuma tarbh mór fiadhán acht níor féad leis Dáibhidh Bhán a chorruigheadh. Ina dhiaidh si rinne sé mada de fhéin agus a teanga chasta ar a mhuinéil, agus ina dhiaidh sin bairrle a bhí chómh mór le teach agus tháinig anuas den chnoc ag thionntadh is ag casadh, acht níór fhéad leis an spiorad an bhuaidh d'fhághail ár Dháíbhidh Bhán. Ar deireadh bhí spás an leath-uaire caithte agus bhí Dáibhid Bhán 'gionnsaighe marbh.
    "Caithfidh tú imtheacht uaim anois," ar seisean leis an spiorad.
    "Chuir isteach 'san loch sin thall mé" arsa an spiorad, ag síneadh a mhéar chuig loch beag a bhí ar an sliabh.
    "Ní chuirfidh" arsa Daibhidh Bhán. "Téíg go dtí an áít as ar tháinig tú"
    D'imthigh sé annsin, agus níor chuir sé aon trioblóid ar Dáibhidh Bhán ó shoin.
    Tugtar Loc Dáíbhidh Bhán mar ainm ar an loch sin go dtí indiu.
    AT0810: The Snares of the Evil One
    Áine Ni Giolla Ríogh
    Mícheál Breathanach
    50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mayo