School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Deirtear go bhfuil císte óir i bhfolach faoi choirnéal theach Mhichil Uí Dhochartaigh i bPort-an-Chlumhaigh. Nil fhios ag innsightheoir an sgéil seo cé chur ann é, ach is docha gurb' iad na lochlannaigh no na "creachadoiri mara" a bhí ag creachadh na tíre fado a chur annsin é, mar tá an teach a bhfuil an t-ór faoi comhgarach do'n fhairrge.
    Tá péiste an-mhór ag gárdáil an chíste deirtear, agus ní bhaithfidh uisge ar bith í ach uisge abhainne atá in a teorainn idir dhá Bhaile Fearainn. Tá an abhainn ata in a teorainn idir Port-an-Chlúmhaigh agus Ceathrú-na-gCloch timcheall sé chéad slat on áit a bhfuil an t-ór seo.
    Seo é an chaoi a deirtear is féidir an t-ór seo fhágail. Caithfidh tú poll a chartughadh síos domhain sa talamh agus tiocfaidh tú go dtí leac mhór. Is annsin atá an pheiste ag
    Liam Ó Dochartaigh
    Portacloy, Co. Mayo