School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Ní raibh tae i ngach teach seachtmhodh blian ó shoin. Bhí an tae ocht scilleach' an punt an t-am sin, agus bhí an siuicre seacht scilleach an chloch. Ní thiocfadh le daoine bochta tae agus siucra a cheannacht an uair sin. Bhíodh tae ag daoine a raibh airgead acú le n-a cheannacht. Seo é an chaoi a réidhtigheadh siad é.
    D' fhiuchadh siad an t-uisce i scilléad, agus chuireadh siad an tae air. Annsin choinnigheadh siad na duilleoga tae agus chuireadh siad siuicre ortha agus d' ithidis iad.
    Bhíodh trí cineál aráin acu : arán min-choirce, arán sheagail, agus arán eorna. Trí bhéile sa lá a d'itheadh na daoine : an bricfeasta, an dinnéar, agus an suipéar. Bhíodh brachán agus bainne acu le h-aghaidh bricfeasta go minic, agus corr-thorn eile bhíodh fataí agus bainne acu. Le h-aghaidh an dinnéir bhíodh fataí agus iasc úr acú, agus bhíodh an rud
    Liam Ó Dochartaigh
    Portacloy, Co. Mayo