School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    mar ainm air ó shoin an Reacht Nua agus deantar féastuighthe (?) mar chommóradh do lá Nodlag. Bionn an Oidhche Nodlag againn ar an 24adh Nodlag / Oidhche an 24adh Lae, agus an lá a theacht roimh an oidhche.

Lá Fheil' Stiopháín:- Seo é an lá tar éís lá Nodlag. Téígheann na daoine óga amach leis an dreóilín agus bíonn fear ceóíl leo, le h-aghaidh seinm in 'chaon teach á rachaidh siad; agus nuair a bhéas siad ag fágháíl an tige déárfaidh siad an rann seo:
    Dreóilín Dreóilín rí na n-éan
    Is mór a mhuiriín is beag é féín
    Éirigh suas a bhean an tighe
    Agus beir ar láimh na sgeine buidhe
    Is gearr an buillín thrí 'na chroidhe
    Is tabhair a chuid fhéin do'n dreóilín.
    Tugann bean an tighe arán nó piosaí airgid do na gasúir annsin. Bíonn Pota gloine leis na buachaillí agus nead ann agus istigh sa neid deir siad tá an dreóilín.
    Maighréad Ní Dhochartaigh