Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Cistí Óir i bhFolach

Comhnuigim i Rinn Áine timceall mile o Béal Easa. Cuaidh fear as mo ait go Sasans uair amáin, agus do bhíodh sé ag brionglóidigh gach oidhce fe ciste óir...

Mo shean athair Padraigh Mach an Ultuigh a dinnis an sceal seo domh. Tá sé seactmógha bliadhan d'aois. Togadh i Béal Garbh Lamh le Béal Easa é agus caith sé a shaoghal ann. Feirmeoir iseadh é. Seo é a sheoladh Padraig Mach Ahn Ultuigh, Béal Garbh, Béal Easa, Co-Muigeó.
    Comhnuigim i Rinn Áine timceall Beál Easa. Cuaidh fear as mo ait go Sasana uair amháin, agus do bhíodh sé ag brionglóidigh gach oidhce fe cisté óir a bhí i bfolach fé crann i Derbhelinn, sin ainm feirme i Sraitín láimh le Béal Easa. Maidin amháin go moch d'éirig sé agus táinich sé abaile go hÉirinn.
    Cuaidh sé go dtí an áit agus tósuigh sé ag rómhar. Bhí sé ag rómhar ar feadh uaire agus fuair sé pota mór óir. Nuair a bhí sé ag iarraidh é thógbháil suas táinich trí luchramánigh agus ar siad-san leis . "Caithfidh tú an t-airgead seo do roinnt go cothrom linne mar
    Caitlín Ní Ceallaigh
    Rinnananny, Co. Mayo