Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fuair na driothair bás agus d'fhágadar Crios 'na notaidh. Bhí ubhallgort in aice an tighe agus bhíodh sé ar a dhícheall ag iarraidh a cuid ubhla a chosaint ar an aos óg. Do chuaidh fear isteach 'san ubhallgort lá agus chonnaic Crios é. Annsin d'ith sé an fear. Do bhí mach an fhir a bhí ithte ag Crios san arm i Sasana agus dúbhairt sé go mharbhóchadh Crios. Cuaidh sé go Criosmolina agus cleabha leis. Tar éir leath uair ag troid do marbhuigheadh an fathach agus is ón fathach sin a fuair Criosmolina a ainm.
  2. Bhí an uaig Caoitiliceach in aice na h-úaige Phrotastunaighe i dTurlach fadó. Lá dá raibh Caoitiliceach á cur ann, bhí an sagart agus an Parson in aice na h-uaige.
    Tosuig an sagart ag léigheam na bpaidreacha ndeirigh agus chuir an Parson a ladar isteach. Dubhairt sé go raibh an slighe in ar gearradh an uaig ag cuir isteach ar an uaig Protastuntach.
    Bhí a stóil ar an sagairt agus lean sé leis an léigeatha. Sheas gach Protastunach san áit in a raibh sé agus níorbh feidir leis cor