School: Áit Tighe Mhic Aodha

Attimachugh, Co. Mayo
P. Ó Corracháin

1. Bhí cailleach amháin in mo cheanncar fadó. Teach beag do bhí aici. Níl fios agam ar a h-ainm act bhí Kitty the Hare mar leas airm uirrthi. Bhí sí in a cómhnaidhe i leacaidhe. Bhí sean feat darbh ainm Líam Airmeas agus bhí cú aige. Maidin amháin bhí sé ag fiasach, Chonnaic sé girrfiadh ag tarraingt an bainne óna buaibh. Do téasbain sé an girrfiadh dón madadh, as go bráth leo beirt, rith an girrfiadh agus léim sé isteach in san b'fhuinneóg a bhí sa tigh act agus é ag sul isteach bhain an cú an rioball de. Tháine líam suas, do bhris sé an doras isteach agus chonnaic sé Kitty taobh istigh agus í in a suidhe ar phóta. Nuair éirigh sé bhian pota lán le fuill. Bhí fios ag liam eeárg a bhí don h'uair Seámus Ó h'Aodha an sgéal seo ó Tomás Mac Mágnuis
    Séamus Ó hAodha
    Tomás Mac Mághnuis