Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Attimachugh, Co. Mayo
P. Ó Corracháin

Ar an leathanach seo

1. Tá sean caisleán i gCoul dá laoig i gConndae Mhiugheó. Tá sé tógtha suas le tuairms óct gcéad blían do leag na saigdiúiri Chromail é trí céad blían óshoin. Tá sé suidhte imbaile fearainn breacleín i bpairaíste Cill-Mhic-Tighe agus i mbanúntacht Syney.
    Bhí an caisleán suidhte ins an mbaile ar a tugtar baile Chaisil Anois Ni raibh ionnsaighe ariamh air act an ionnsaighe a dhein Cromall Níl aon rud fághta ann anois acht an fothrach Níl aoinne curtha in aice leis. Bhí dhá chill in aice na háite seo bhi ceann acu i gCuillín agus an ceann eile i gcreigeach bhí siad tógtha tuairms is céad go leith blían ó shoin. Níl rud ar bith fághta dóbhtha anois. Bhí ainmneat naomh orrtha act níl fíos ag na daoine cadiad Ní raibh mainistir ins an áit chor ar bith.
    Tá tobar beanuightha in aice le béal an fheadha Co Mhuigheó Istobar mór eagus tá pictuír in a seasamh in aice leis. An duine ag a bhfuil creidheamh maith aige deirtear go
    Liam Mac Pháidín
    Derrynabaunshy, Co. Mayo