School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

leis b'fhéidir go ngeobhadh sé obair sa tig sin.
    D'imthigh sé leis agus do chuaidh sé isteach sa tig eile. D'fhiafruigh sé díobh a dtabharfaidís obair do agus dubhairt fear a tighe go dtabharfhadh ar feadh seachtmhaine.
    Ansan do bhí an oidhche tagaithe sar a raibh sé ollamh agus níor dhéin sé aon obair an lá san. An mhaidin na dhiaidh san d'éirigh sé go luath agus do chuaidh sé amach ag obair agus nuair a bhí an tseachtmhain san chaite dubhairt an fear go gcaithfidh sé dul abhaile mar ná raibh a thuille le déanamh anso.
    Ansan dubhairt sé ná raibh airgead aige le tabhairt do agus go dtabharfhadh sé capall do in ionad an t-airgead.
    Dubhairt an fear saidhbhir go raibh sé sásta agus do thug sé
    Nóra Ní Chéilleabhair