School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus ?isé an ainm a ghlaocichaidís air ná Diarmuid. Do bhí sé ana bhocht agus do bhí sé ana chómhnuighe agus mbotháinín beag ar iaobha chnuich agus ní bhíodh aoinne in-aon-fheicht leis aon lá.
    Do bhí sé ana mhaith chun oibre agus do bhiodh sé ag obair ó mhaidean go h-oibhche agus is ar éigin a chodhlóchadh sé aon nídh.
    Do théitheadh sé ag sgoruidheacht gach oidche agus do bhí an tig tímpeall dá mhíle ó'na thig féin. Oidhche aináin do chuaidh sé ag sgoruidheacht agus do bhí alán daoine sa tig an oidce sin agus nuair a fhágadar an tig chun teacht abhaile do bhí sé a h-aon-dheug a chlog.
    Nuair a thánadar amach go dtí an doras do chonnaic Diarmuid na fir.
    Nóra Ní Chéilleachair