School: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (roll number 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. (continued from previous page)
    agus nuair do leag sí súil ar an stráinseár bhuail sí amach. Do labhair an Naomh leí. D'airigh sé an roilic & dubhairt "nuair a gheobfadh bás ní bheidh turas ró-fhada le déanamh agat An freagra a fuair sé Faidh an maide sin i do láimh fé dhó. Tháinig fearg ar an naomh & dubhairt go mbeadh turas níos fuide le déanamh aici.
    Annsin shrois sé Fuarán. Chuir sé teampall & mainistir ar bun & nuair a bhí sé ag munadh na ndaoine & in easbaidh uisce bhuail sé an carraig le a bhata & d'eirigh fuarán aníos & on lá sin amach sin é an t'ainm a tugtar ar an roilic & ar an sráid bhaile.
    Milleadh an teampall leis na ciantaibh & cuireadh roilic ar bun in a timpeall. Tá cuma cearcall ar an roilic. Níl sean lic le feiceál ann acht corr -cinn.
    Níl eolas agam sr na roilicibh eile Árd Ciarán & Ath Cláir mar táid i bhfad on áit sin.
    Níl i gclochar acht roilic beag & ní chuirtear aoinne ann anois acht na páisnibh a gheibheas bás gan báisteadh.