School: An Cheapach Bhán, An Scairbh

Cappaghabaunpark, Co. Clare
Seán Ó Briain

1. Tá an cloch seo ar an d'taobh thoir thuaidh timceall ceatrú míle on sgoil. Sompla maith de cromleaca na h-Éireann 'sead é. Níl pioc eólais ag aoinne cé atá curtha ann. Ach deirthear go bhfuil Caílís ibhfolach fán a bhún. In aimsir na Dlighthe b'Pianamla baintí usáid as an Cromleach chun Aifreann do leigeamh ann. Tá mór cuid d'en ceanntair le feiscint as agus dá brígh níor bféidir leis na saigduírí teacht i gan fios ortha.
    Tá Cros ar an leic uachtar. Cuir an t-Athair Mac Ailpín ann é [.] Sagart paróiste na Scairbhe san aois deirionnach do b'éad é.