School: Kilkishen, Sixmilebridge

Kilkishen, Co. Clare
Pádraig Ó Conchobhair

1. Saidhbreas i bhfolach
    Bhí bean in Americá uair dárbh ainm di “Scokes”. Do deineadh caidhbream dí go raibh saidhbreas in Éirinn i “Cragganón Caisleán acá san áit seo. Tá sé suidhce tímcheall ceithre mhíle siar ó thuaidh den scoil. Deirtear gur cuire Ruaidhrí Ó Conchúbair cé sa caisleán ar feadh tamaill.
    Tar éis tamaill tháinig sí abhaile d’fonn é d’fágail. Cuaidh sí go “Cragganón” agus chonnaic sí an saidhbhreas i bhfuinneoig áirithe ann. Bhí an fuinneog dúnta ar an dtaobh amuigh dhi agus bhí sí osgailte istugh ach bhí sé an-ard ón dralainn. D’iarr sí ar na cómharsainteacht agus cabhrú léi ach ní ragfaidís mar bhí eagla ortha. Cuaidh an bhean tár nais go Americé agus deirtear go bhfuil an saidhbhreann ann fós.
    An scríonhnóir
    Máirtín Ó Meachair,