School: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gortbofarna, Co. Clare
Tadhg Mac Garbhaigh

1. Bhí fear ann fad ó agus fad ó bhí, agus bhí sé ar loirg oibre. Tháinig sé cómh fada le fear sa chomharsanacht so agus d'iarr sé air é do híreál. Bhí gort mór cruithneachtan ag an bhfear so abhí réidh chuna bhainte agus gach maidin nuair a éirigheadh sé bhíodh an chruithneacht díreach mar a bheadh táin beithioch ag damhas air ar feadh na h-oidhche ar fad.
    D'fiafruigh sé den spailpín goidé an saghas oibre a thig leis a dhéanamh. "Chuile saghas feirmeóireachta" ars an fear oibre leis. Tá go maith mar sin ars an feirmeóir. Tá gort cruithenachtain amuigh annsan agam agus bíonn sé ar lár gach maidin nuair a éirighim as mo leaba agus níl a fhios agam cén diabhal atá á dhéanamh.
    Seán Ó Léathaig
    Máirtín de Faoite