School: Horeswood

Horeswood, Co. Wexford
Eibhlís, Bean Uí Mhuirighthe

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    Bhí sé ag cur de is a caint ag gabháil siar cun a thíghe agus ní lá fós é mar a raibh na maothán ag bualadh ag na ba sar ar shroiseadar an tig. Tháinig a bhean Máire Ní Céilleachair amach.
    "A Phaddy!" ar sise. "Bhí an báille anso agus ceapas go raibh na ba beaga tógaithe leo aca."
    "An amhla a cheapann tú" ar seisean "go leogfainnse mo dhorn budóg le h-aon spreallarín ón Muillean. Ní leogfainn agus ní leogfhad" agus leis sin buail sé slais eile den phíce ar chromán seanabhó is dhan pladtharaca de. "Fág annsan iad" ar seisean agus "dein cupa té do shadas an báille leis an bpíce agus is dócha gur gairid bo mbeithfear chúgham."
    Lúigh is deigh an bhean bhocht agus nídh nach iongnadh san. Sar a raibh an greim deireannach tógaithe aige do bhí na Peelers ar lic an teinteáin aige. Gabhadar é is thógadar leo. Cuireadh an dlíthe air is fuair sé, sé mhí príosúin dá bhárr. Fuair sé an sgeimhle dhearg an fhaid a bhí sé sa phríosún le neart oibre agus droch-úsáidhe. Ní raibh spide fiadh ar a chnáimh nuair a tháinig sé abhaile sé mar a ndeirfheadh sé féin bhí an méid sin sásaimh aige asta.
    Seán O Muirighthe
    Múinteoir