School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Inagh, Co. Clare
Ss. Mac Gearachaigh

ar na capallaibh.
    Nuair a théigheadh an bheirt nua-phósta abhaile bhíodh cóisire i dtigh an fhir.Ní bhíodh biadh ná deoch gann ag na cóisirithe sin mar bhí gach rud saor an t-am san agus ba fhuiriste iad a cheannach.Bhíodh leann, biotáille agus uisge beatha go leór ann.Bhíodh gach saghas feóla freisin ,bagún,mairt-fheoil agus caoir-fheoil, agus b'é an béas go dtógadh gach bean gé léi.Bhídís ag ól agus ag ithe ar feaadh na h-oidhche agus ag rínnce agus anois agus arís idir dhá dhreas rinnce thabharfadh duine éigin amhrán breágh meidhreach uaidh.Leanadh an cóisire mar sin go maidin agus fé'n am san bhíodh an chuid is mó de na fearaibh ar meisge.
    Aon uair amháin bhí fear dárbh ainm dó Eoghan Ó Éigeartaigh ag cóisire im' bhaile thalmhan féin.Bhí sé ag ól ar feadh na h-oidhche agus ar maidin bhí sé ar meisge. Nuair a bhí sé réidh chun dul abhaile do thóg sé a
      1. poetry
    Máire Ní Éigeartaigh