School: Clogheen Convent (roll number 15990)

Clogheen, Co. Tipperary
Sr. Emmanuel Hearn

1. Bhí lánamha ann fadó. Bhíodar i-n a gcomniudhe, dtigh beag n aice na Súitre.Cáit a b'ainm do'n mhnaoi is Séumar a b'ainm do'n fhear. Bean mhór, láirdir do b'eadh Cáit agus firín beag, bídeach do b'eadh Séumas. sa bhaile, bhFeidhil an tighe. Sé dheire bhí Cáit bréan de Shéumar agus chuaidh sí amach teáthnóma amháin ag suibhal leis are bhruach an h-abhainn. Nuair thángadar go poll doimhin ans an abhainn thug sí cor coise dhó agus thuic sé isteach san abhainn is bádadh é.
    Tháinigh sí abhaile anndan is shuidh sí síos cois na teineadh gcionn tamaill mhothuigh sí an tugh an-chuin, an-uaigneach ar ní aibh aoinne ann chun cainnt a dhéuamh lé. Thainugh aithmhéala uirtha agus dubjairt arfa sí lé fein "Dá des é éumas, is measa a bheith 'na éagmuis."
    A Chríoc Sán.