School: Knocktoosh, Ráthluirc (roll number 12786)

Knocktoosh, Co. Limerick
Máire Ní Ghruagáin

Co. Corcaighe. Bíonn dath buidhe ar an uisge tar éis fearthana.

Sean-Teampuill
    Míle-go-leit ón scoil seo iseadh fothrac Sean-Teampuill ar a dtugtar "Cill-Achadh - Uí Liatháin" air. Is ar an slighe seo fuair an áit a h-ainm. Ba le muintir Liathain an páirc 'nar tógadh é agus ón teampuill céadna do thogadh an t-ainm ar an 'bparóisde'. Ní chuireann aoine an ainm air anois mar tá ainm nua air anois. "Dromcollcille agus Béul-an-Átha.
    Bean chraibhtheach do beadh an Bean Uí Liatháin úd. Bé a toil teampuill do thóghail agus ní raibh a h-aigne sochraidhte aice cé an áit b'oireamhnaighe cun é do thóghail. Do iarr sí cómhartha eigin ar Dhia agus fuair sí an freagra mirabultigh.
    Do tharla tosach an t-samhraidh do