School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Na Gaiscídig
    Do bhí bean 'na comhnuidhe thiear ar an Inse Mhóir las thiar do Bhaile Mhuirne darb ainm Leán Ní Loinghsigh. Bhí sí pósta le fear de mhuinntir Murchadha ó Cloch-Adhnadh agus bhí spotín talaimh aige ann, ach briseadh iad agus ní raibh aon chapall aca. Do thug duine eígin mála mine ó Mágh-Cromtha chúice, is do thug sí an mála mine ó Poll na Bró go barra na Ráth-Únach. Do bhí a fear na theannta is do bhí an lá ana brothalach. "Ar m'anam a Leán" a dubhairt sé, "Go bfuilim cortha." "Ceid ort a speallaipín suidh anáírde anso ar mo mhála cúgham" ar sise ach in ionad é feín dul anáírde is amlaidh a caith sé a casóg anáírde ar. Rug sí an mála mór mine ar a drom leí go barra na faille.
    Seán D. Ó Cruadhlaoich
    Gort an Imill, Co. Cork