School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Do bhí fear na comnaidhe in Inse Geimhleach agus do théígheadh sé go Dún Maon Mhuighe gach seachtain ar mhuin capaill. Aon oidhche amháin bhí sé deanach agus nuair a bí sé timcheall leath slighe tháinig sprid roimis ar an mbóthar agus bí sí ag iarraidh é tarrac anuas den capall.
    Do bhí stao; capall aige agus do throid sé an sprid le na cosa agus le na bheal. Fé dheire do rith an capall abhaile agus stop sé ag doras an thíghe agusdairig muintnir an tíghe é agus cuadar amach agus bhí an fear sínte ar drom agus greim daingean aige ar an muing agus caitheadar an muing a gearradh cuné tóaint anuas den capall agus bhi sé geall leis marbh.
    Peadar Mac Suibhne
    Gortanacra