School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bí fear na cómhnaidhe fadó i bfeirm Diarmud Ui Loíngsig a Gort an Acra gurbh ainm do Dómhnall O Murcadha Bí sé pósta le bean do muinntir Chéileachair is do bhí mathair a céile caoch agus théidheadh sí amach gach aon geimhreadh ag lorg deirce agus do codluigheadh sí i dtig mo shean athar. Bí sí ag innsint dóibh gur tháinig bacach cúcha oidhche is nuair a bhíodar na gcodhladh deirig an bacac agus chur sé lamh duine mhairbh na seasamh ar lic an tinteáin agus las sé coinneal agus cuaidh sé mór timceall feucaint a rabhadar na gcodhladh. Bhíodar go léir na gcodhladh ach a driotháir agus leig sé sin air go raibh sé na codhladh leis. Thosnuig an bacach ag goid. Deirig an driotháir agus bhíodar ag gábhail ar a chéile go dtí an maidean agus nuair dhúisig na daoine eile bhí an bhacach imtighthe agus caith a driotháir trí mí sa leabaidh na diaid.
    Seán Ó Cruadhlaoich
    Gort an Imill, Co. Cork