School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Piseóga
    Bíodh ana eagla ar na sean daoine roimhe sprideanna agus deiridís go raibh daoine ann agus ná féadfhaidís sprid na samhail dfheiscint. Cheapedar gur sa Bhaiste a fuaradar an buadh san.
    Nuair a bhíodh leanbh á thógaint aach chun an tséipéil cun é bhaiste dá mbeadh aon sean bhean sa tig ní baoghal go ndearmódfhadh sí a rádh le athair an leinbh, "Táim á rádh leat nuair fhiafróchaidh an sagart díot dén ainm a thabharfhair ar an leanbh san gan an 'Baist - air do rádh agus ní baoghal go bhfeicfhidh sé sprid na samhail go deó e.g. Baist Seán air
    Amhlaoibh Ó Laoghaire
    Gort an Imill, Co. Cork