School: Baile Mhúirne (B.) (roll number 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

1. (continued from previous page)
    amach sa chlós. Do ghlaoidh sé ar a mháthair agus dubhairt sé léi an dorus a osgailt agus gan aon solas a lasadh mar isé an céad rud a dhéanfadh (si) a mháthair ná sop geataire a ropadh san teine agus é lasadh. Bhí a fhios ag Domhnall cómh luath agus a cíofheadh sé solus na geatraí go dtuitfeadh sé. Dubhairt sé léi go sínfheadh sé isteach sa leabhaidh go fóil, mar bhí sé leath corrtha. Cómh luath agus a chonnaic sé an lá go gealadh osyeach cuige ghlaoidh sé ar a mháthair. Dubhairt sé leí dul amach san clós féachaint a raibh a claidheam amuich. D'osguil sí an doras agus dubhairt sí go raibh. D'fhiafruig sé di cad a bhí mór thimpeall ar. Dubhairt sí leis go raibh carn mór mar a mbéadh gcrutha na bhróg. Dubhairt sé léi dul amach agus a chlaidheamh a thógaint agus sop a chimilt leis cun ghlanadh.
    Do léim Domhnall amach as an leabhaidh agus dubhairt sé len na mháthair go raibh aon tairbhthe amháin déanta aige. Ná feiceadh aoinne go bráth airís an sprid ag leach a breoghna mar gur b'shin í amuich marbh sa clós í.
    Chaith a mháthair í féin ar a glúinibh ag paidiróireacht agus ag guidhe cun dé cin é thabhairt saor ó gach íde. Sin é mo scéal agus má tá bréag ann bíodh ní mise a cúmh ná a cheap é.