School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean ann uair agus do théigeagh sí ag sgoruidheacht gach oidhche. Do bhíodh mórán daoine ag sgoruidheacht sa tig sin gach oidhche agus ní bhíodh aon bhean ann ach í fein agus bean a tíghe agus an t-inghéan.
    Nuair a thosnóchadh na fir ag chaint do thosnóchadh an bean ag chainnt leis agus ag troid leó. Níor thaithin le na fir in-aon-chor nuair a chídhís ag teacht chútha í.
    Oidhche amháin sar ar tháinig an bhean isteach dubhairt duine de' s na fir go gcaithfhidís rud éigin do dhéeanamh chun an bhean do chomeád sa bhaile. Do chuimhnig duine acu go raghadh sé amach ar an mbóthar roimpi agus preab do bhaint aisti.
    Do fuaradar píosa mór éadaig bán agus do fuaradar dá bhata móra
    Nóra Ní Chéilleachair