School: Caolchoill (roll number 16087)

Kealkill, Co. Cork
Mícheál Ó Laoghaire

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    soillse ann. Soillse gorma dobh eadh iad agus thug sé fé ndeara go raibh ceann acu an-lag ar fad, cómh lag san gur shamhluig sé da dtagadh seiteóg gaoithe go gcuirfheadh sé i ndeag ar fad é
    Tháinig uaigneas air, act nuair do dhruid na soillse na aice do sgar an t-uaigneas leis mar chonnaic sé gur cúigear leanbh do bhí ann. Do stad sé agus d'fiafruig sé dhíobh cá rabhadar ag dul nó ce'r bhiad féin
    D'innseadar do go rabhadar ag dul i gcoinnibh a máthar "an bead ud" a drubradhar go raibh sé tar éis an "ola-deidheannach" do chur uirri" agus go raibh sí tar éis báis d'fagháil. "Cím" arsa an sagart go bhfuil soillse maithe laidre ag ceathrar agaibh agus cad d'imthig ar an gcúigeamhadh duine go bhfuil an solas cómh lag san aige. "Neósfhad duit a athair" arsa na leanbh go raibh an solas lag aige."Nuair do rugadh mise níor tugadh dom ach báisde urláir agus toisg gur i gcillíneach do cuireadh mé níor tugadh dom ach an solas lag sa atá agam." Do tháinig an sagart anuas d'á chapall agus bhaist sé é agus nuair d'imthígheadar uaidh