School: Lochán Mór

Loughane More, Co. Cork
Seán Ó Súilleabháin

1. Bhí fear darbh ainm dó Domhnall Mhuirthí (Mac Cárthaigh) 'na chómhnuidhe i mBiolarach fadó. Cáit ab'ainm d'ingean abhí aige. Ní fóláir nó gur chailín breágh, dathamhail[?] í Cáit mar sean-bhean uasal dhíreach ab'eadh i sar a cailleadh í annsúd cúig bliadhain ó shoin nó mar sin.
    Bhí Peadí Phádruig (Ó Súilleabháin) 'na chómhnuidhe i mBealach Baoi an chéad bhaile eile taobh thiar de Bhiolarach. Fear cumasach bhreágh chómh díreach le slait, ab'eadh Peaidí. Bhí sé trí n-órlach leis na sé troighthe ar aoirde; agus é chómh láidir le capall. Bhí feirm bheag talmhan aige, féar trí mbó ach iascaire maith ab'eadh é. Fear cúramach, cliste, deaslámhach