School: Droighneach (C.) (roll number 8878)

Drinagh, Co. Cork
Eibhlis Ní Annracháin

1. Nuair a bhíos níos óige ná mar atáim bhíos ag eisteacht oidhche le mo shean athair agus é ag innsint sgéil. Nuair a bhí sé ina fhear óg dubhairt sé go raibh duine ag fághail báis sa chómharsanacht. Cuireadh teachtaire ag triall ar an sagart a chómhnuig i nDroigneach. Ar mhuin chapaill tháinig an sagart agus nuair a bhí sé tamall ón dtig chualaidh sé ceól breág álainn. Bhí ré an-tughta don cheól i gcóimhnuidhe agus taithin an port a bhí ar siubhal "Fáinne geal an lae" chóm mór san leir gur stad sé ar feadh tamaill ag eisteacht.
    Nuair do shróis sé an tig bhí an duine breóidte marbh. Bí an diabhal a bhí sa tor ag seinim ceóil gan aon amhras.
  2. (no title)

One night very late as two men were returning home from playing cards they had to pass by a lios and just as they were passing they saw a light.

One night very late as two men were returning home from playing cards they had to pass by a lios and just as they were passing they saw a light. Thinking it was a neighbour looking for cattle they went towards it but on doing so it disappeared.
    They went homewards and on looking behind them to their great horror they found
    Maighread Ní Conghaile