School: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (roll number 8499)

Runnamoat, Co. Roscommon
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Scéal Eile (continued)

Suas le seascadh bliadhain o shion bhí fear in a chomhnuidhe san sráid bhaile Baile Mhic Urthuile - an ceann is giorra dúinn.

(continued from previous page)
    bealach leis abhaile. Tháinig tuirseach air & do luigh sé síos in aice leasa, * thuit codladh air. Nuair do dhuisigh sé bhí n ghrian in a Suidhe, na heiníní ag ceanntain ceóil go meidreac & cuma an dheas ar gach rud i nádúr.
    Do dhuisíg sé. Thóg sé an piobhán a bhí ar a thaobh & do chuir sé é in a phócha. Thug sé do na bonnaibh leis abhaile
    Ah teacht abhailedó, do chuir sé an piobán in a bhéal & com thuísce is a rinne sé an rud sin toshuigh na daoine a bhí ins an dteach ag rinnce.
    Ag gabháil tart bhí daoine eile, & do chualadair an ceól. Isteach leo, & ní ruíse a bhíodar ains an gcistin na tho suigedar ag rinne freisin. Bhíodar af cur alluis leis an obair & mar in féin ní feidir leo stad a chur leis.
    Sa deireadh, d'airigh ceann amhaín díob rud ait ins an bpíobán. D|o tharraing an píobaire an rud sin amach as an bhpíobán cuireadh cosc leis aan damsha.
    Is dócha gur imir na sideóga cleas air nuair a bhí sé in a chodladh san nDún
    Pádraig Ó Fithcéille