School: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (roll number 8499)

Runnamoat, Co. Roscommon
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Reamh-Rádh
    Chualas an sgéal o Padraig O Duibhir. Feirmeoir iseadh é. Tá comhnuide air i sráid baile Roinn - a- móta, Roscomáin. Fíor sgéal iseadh é. Chuala mé é on a lán daoine seachas Pádraig & bhí aithne agam ar an bhfear. Fuair sé bás dhá bliadain o shoin.
    Sgéal
    Bhí comhnuidhe ar fear éigin i sráid baile Roinn-a-mhóta. Fear macánta, croidheamhail do beadh é & bhí meas mór ag na daoinibh air. Oidhce amháin i rith an Gheimhridh do bhuail sé amach mar bhí gnó speisialta le déanamh aige. Do stad sé ar an mbóthar chun a phíopa a lasadh, do thóg sé bosca cipín soluis as a phóca & do las ceann amháin díobh.
    Bhí sé ar tí an píopa a lasadh nuair d'airigh sé fear ar a thaobh & nuair a d'fhéach sé air arís, bhí aithne aigne air. Sin fear a fuair bás bliadantha roimhe sin.
    Ghabh uamhan air. B'obar gur thuit sé as a
    Pádraig Ó Duibhir