School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. (continued from previous page)
    maidin. Bhí an suipéir agus fúair gac duine acu cuire cun an bhúird. Thánadar go léir act an stróinséir deanac agus níor aontuigh sí sin dul in aoinfheacht leó. Dúbhairt sí pé nídh a bhí le fághail aici e a chur chúinne dhi. Bhí sin go maith agus ní raibh go h-olc go dtí luighe na h-oidhche agus ní raghfhadh sí ‘na codhladh leó agus leis sin do caith Brighde an droch amhras uirthe. Núair a bhí an súipéar caithte aici, do cuir sí dí anúas an éadaigh fallsa do bhí uirthe agus do thug Brighde fé ndeara an bríste. Níor thuit aon néal codhladh ar Brighde. Nuair a ceap sé go raibh sí ina samh chodhladh d’eirig sé agus do thóg sé boscín as a phóca ’na raibh coingeall céireach agus coingeall a beadh í sin ná raibh i láimh dhuine mhairbh go dungean agus bhí sé de geasaibh ar an coingeall sin faid a bheadh sí ar lasadh ná féadfadh aoinne bhí na codladh d’fúiseacht agus a bheadh sí ar lasadh. D’eirig sé ‘s dein sé fuarmail ar fuaid na tighe feuchaint a raibh an sgéal na cheart aige. Cuaidh sé ag triall ar Bríghde sa shuasa fé mar a chaith sí sin an droch amhras ar. Do chaith sé sin an droch-amhras uirthi chómh mhaith agus leis sin do sgrúduig sé a shúile go géar agus níor dhéin sé amac ac go raibh sí na chodhladh go sámh.
    D’oscail sé an dorus is cuaid sé amac fé dhéin conganta. Ní túisge bhí sé amach