School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. Brighde agus na Buachaillí Báine
    Fadó bhí beirt bhan ag taisteal na tíre a lorg a ndéirce. Bhí an tír seo go flúirseach le bitheamhnaigh nó an ainm is gnáithíghe :- na buachaillí bána. Ní dóibh sin a leanann an sgéal anois ac ar an mbeirt bhan. Bean óg acghuingeac a beadh Brighid agus ní mar sin a bhí Máire boct act bhí sí críonna, dreóil, cnag, aosta go maith is dócha agus leis sin ní mór a’ bhóthair a cuireadh sí dí n uair a dtraocfaí
    Do thánadar go dtí tigh ar thaobh bhóthair agus in intinn dóibh araon dul isteach annsan ach ba mhór ag Bríghde an beirt acu bheith mar mhuirighin ar mhuinntir an tíghe ach dubhairt sí len’ sean-mhnaoi dul isteach gan mhoill agus go mbeadh uirthe fuirtheach an ar feadh an oidhche. Nuair a chúaidh sí isteach fé bhuaich an tíghe do bheannaig dóibh go léir go bhéasaí le Dia agus Muire agus do bheannaig fear a’ tíghe dí le Dia agus Muire agus Pádruig agus dúbhairt sé, “Suidh síos cun na teine, tá fáilte