School: Dubhghlas (B.)

Douglas, Co. Kerry
Seán Mac Giolla Phádraig

1. (no title) (continued)

Tráthnóinín aoibhinn m'im shuidhe cois na leacan do chonnac-sa mo bhuachaillí ' gluaiseacht chun seatha...

(continued from previous page)
    Is a bhuachaillí galánta do thug bárr libh go fairsing. ó iartar Chromáin go port geal na Mainge, ó Shíobhraí na Tuatha cé gur mhór é a n’ainm, agus ó Dhómhnall na Díle tá ar lucht draoidheachta le fada.
    Is a bhuachaillí áilne, is fear cáil agus teagasc, ag sagart is ag bráithribh agus pápaí mar mheasaim, leigid don ál nár ghéill riamh d’aon phaidir, Ach fág i gCromán iad ag ithe iascáin is aránin seagail.
    Chaitheadar in áirde í i mbéal báire agus iad marbh lag, Chun go dtabharfaidís an sway leó le linn dul abhaile, Bhí ár bfhear-cul-ne ró mhúinte, do thóg sé den talamh í, is chuir sé sa tsiubhal í go lúthmhar mear tapaidh.
    Bhí an scoláirdeach anáirde agus a dhá láimh ar leathadh aige, á rádh “caith an ball chúgham go dtabharfad abhaile í”. Chuir sé a dhá sháil sa bhótar go ceolmhar mear tapaidh, Agus d’fhágadar sa ceo thiar lucht na gcaipíní breaca.
    Tadhg Ó Raghallaigh 14.1.38
    Tadhg Ó Raghallaigh