School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Rugadh Dómhnall Ó Conaill i gCathair Saidhbhín sa bliadhain cúig céad déag is a seachtmhó seacht. Fuair sé oideachas maith in Éirinn agus sa bhFrainnc. Dlíghedóir do b'eadh é. Bhíodh Dómhnall i Lúnndain go minic. Bhí comaraide ag Dómhnall i gCathair Saidhbhín gurab ainm Seán Ó Murcadh. Bhí (?) féar sé (?) ag Seán. Na h-aon bliadhain cailltí mórán dá chuid stoc ag Seán agus dá bhrígh sin bhí sé ag dul i mbochtanas. Bliadhain amháin nuair a tháinig an t-am chuig an cíos do dhíol ní fhéadfhad Seán é dhíol. Do bhí na báillí chun teacht agus Seán a thógaint.
    Ní raibh fhios ag Seán cad a deunfadh sé anois. Chuimhnigh sé ar Dhómhnall agus dúbhairt sé go raghadh sé chuige. Do bhailigh sé beagán airgid tímcheall an pharóiste chun go mbeadh costas an bhóthair go Lonndain aige. Annsan fuair sé seoladh Dómhnall agus chuir sé dhó sall. Do bhuail sé leis i sráid áirighthe thall agus leath a dhá shúil ar Dhómhnall ach a bhfeacaid sé