School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

"Téaníg oraibh anois", arsa Fion, "go dtí an chnoc agus tabhairfidh gach duine againn beart crainn linn féachaint an dothach tinne sibh".
    Chuadar go dtí an chnoc do. Shín na fir gorma ar an dtalamh agus do chuir Fionn na crainn anuas ortha. Do las sé naa crainn ós a gcionn. Nuair a bhí deireadh deóite dúbairt Fionn - "Tá sé ráidhte riamh gur i ndeireadh na mbrúd a bhíonn a'teas"
    Do bhailigh Fionn na beagadáin go leir agus do chaith sé i n-áirde ortha iad. Déirigheadar chómh maith agus bhíodar riamh.
    "Sín amach bhúr cos cugham" arsa Fionn leó.
    Do shíneadar amach iad agus do bhuail Fionn treasna na lorga iad le claidheamh. Níor fhág sé aon rian ann.
    Seamus Ó Dúbhda
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry