School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

Fionn Mac Cumhail agus an Grúgach
    Bhí bean ann fadó. Bhí beirt mhach aici. Cúpla do beadh iad. Ba mór lei an trioblóid a bhí sí ag fágháilt uatha. Lá amháin buaileadh isteach ina h-aigne go mbearr iad a bháth. Dhein sí dhá chiseán agus chuir sí leanbh isteach ins gach ceann. Leig sí síos leis an abhainn iad. Bádhadh duine aca ach d'fhan ciseán amháin ar bhárr an uisce. Lá amháin bhí bean ag siúbhal ar bhruach na h-abhann tamall maith ón áit nar chaith sí isteach iad. nuair a connaic sí ciseán ar bharr an uisce agus leanbh istigh ann. Tháinigh iongnadh uirthi. Thug sí abhaile é agus d'fhás sé suas ar nós aon bhuachaill eile. Bé sin an leanbh go dtughtar Fionn Mac Cumhail anois air. I naois seacht
    Máire Ní Ghearailt
    Baile Uí Shé, Co. Kerry