School: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. An Póta Óir
    Odhche amháin d'fhiafruigh mé de m'athar cén fáth ar baisteadh Druim Gaidh ar an móin-fhéar úd a bhíos dhá baint againn.
    Thosaigh sé mar seo.
    Lá amháin bhí fear ag treabhadh shíos sa bpáirc sin agus bhí triúir eile in-éinfheacht leis. Tuairim is a sé a clog sa tráthnóna bhí an obair ar beagnach déanta agus leath na páirce treabhtha acha. Sin é an méid a bhí le treabhadh. Nuair a bhí an giota deireannach dhá threabhadh céard a bhuail an ceachta ach pota óir. An fear a bhí ag threabhadh bhí sé ró-shanntach agus theastaigh an pota ar fad uaid fhéin. Bhí fitíos air go mbéad an pota roinnte ar an triúr eile.
    Fuair sé gad is ionnann sin agus píosa adhmaid nó slat agus
    Pádraic Ó Dearbháin