School: Cloch an Uabhair (roll number 14448)

Cloghanower, Co. Galway
Pádhraic Ó Gairbhín

Tá tobar in gCathair Mac Nalaigh.

Tá tobar in Gcathair Mac Nalaigh Naomh Ciarán do chuir an bun ann é. Tagann na daoine chuighe agus bhionn siad ag guidhe annsin í mí lughnasa. Tá scéal ag na daoine faoi tobar sin Bhí cáilín ag obair san teach in aice leis an tobar agus thóg sí uisge as an tobar , agus chuir sí an tuisge san bpota leis na fatai a bruith. Bhí teine maith sa teach agus nuair a cuir siad an póta síos . Bhí an pota tri huaire thios agus ní raibh na fataí bruiththe . Annsin dubhairt fear an tighe c'en tobar a bhfuair tú an tuisce.. Dinnis sí dó é . Dubhairt sé gurbh é sin an fath nach raibh na fataí bruithte agus dubhairt sé leithi an fhad is beo tú na tóg uisce as an tobar sin go deo.
    Tomás Mac Giollarnath