School: Eanach (C ) (roll number 8958)

Annagh, Co. Galway
Nóra Ní Dhíomasaigh

1. San am fadó do chomhnuidhe fear darbh ainm Seán de Burcha i gCaisleán Dhoire maclocna. Shíolruigh Seán de chlann amháin do na chlannaibh ar a tugadh an Dá Chlainn Dhéag na Gaillimhe. Bhí maoin 7 talamh aige ní amhain i nGaillimh ach i Muigheó, i Ros Comáin 7 i gConndae an Chláir. Bhailuigheadh sé cíosa ó na doine a theigheadh ar aonach sna áiteachaibh sin.
    Is aige a bhí go leor leór capaill, mar sna laethe úd ní raibh slighe taisdil eile ag na daoinibh.
    Tuairim triocha slata ó'n gcaisleán, tá cnoch mór 7 is ins an gcnoch sin a choinnightí na gunnaí 7 airm. Deirtear gur chaitheadh liathród ghunnaí ó Chnoch Laraighe leis an gcaisleán 7 gur sgaradh ó chéile balla soir an chaisleáin ó bhárr go bun. Tá an sgailp le feiceáil go dtí an lá indiú.
    Nora Ní Dhíomasagih
    Annagh, Co. Galway