School: Faithche (Buachaillí)

Fahy More, Co. Mayo
Mícheál Ó Cinnéide

1. De réir sgéalta na sean daoine. Bhí fir cáileamhla san gceanntar seo san am fadhó. Ná daoine atá ann anois níl aon grádh acá ar caitheamh cloch no ar rith no ar siubhal mar bhí fadhó. Bí fear i mo bhaile a bí in ann léim righ thar abha Brocach san áit a bhí sé ceithre troighthe is fiche ar leithéad, bhí sé go h-an maith ag imirt peile, agus liatróide - láimha freisin. An t-ainm a bhí air badh é Míceal Ó Gogán as faithche Cathair na Márt. Bhí fear eile ann a bhí in ann (a bhí) clóch mór a thógáil. Clocha a bhí ceithré céad meádhchain. Pádraic Ó Conaire a b'ainm dó as Dréimgar Baile Fióchainn. Bhí fear eile ann a bhí in ann dhá céad meadhchain a iomchar o bun Cruaice Pádraig go dtí an barr an t-am a bhí siad ag thógáil an t-Séipéil. Sé an t-ainm a bhí air na
    Bríd Ní Ghráda
    Fahy More, Co. Mayo