School: Faithche (Buachaillí)

Fahy More, Co. Mayo
Mícheál Ó Cinnéide

1. Fadó nuair nach raibh an airgead acú chun tíghthe móra a dhéanamh, b'éigin do na daoine tíghthe beaga dhéanamh. [?] nach raibh isna tíghthe sin ach aon seomra agus an cistínigh.
    Is minic nach raibh san na tíghthe sin ach dhá fuinneóig bheag, ceann san cistínigh agus ceann san seomra. Ní raibh ach doras beag sna tíghthe sin agus nuair a mbíodh tú ag dul isteach béigin dhuit do cheann a lúbadh bhí an doras chomh beag sin.
    Rinneadh na tíghthe sin as cloch agus cré, [?] nó scraitheanna agus bhí díon tuighe ortha. Ós cionn na ractha bhí scraith móra agus ó cionn na scraithe bhí an tuighe
        1. buildings
    Pádhraic Ó Cinnéide