School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    Nuair a bhí na Gaedhil ag teicheadh roimh shaighdiúraí "Coote" indhiaidh catha "Scurrighollis (?)" ag Leitir-Ceanainn, tainig cuid acú isteach fríd Gleann-Súiligh. Chuaidh síad trasna na h-abhna ar ait in a bhfuil an "Eilitheach" (?) anois. Bhí na saighdiúirí ag teacht comhgarach. Bhí na brat le na Gaedhil. Ar eagla go bhfuigheadh na saighdiúirí greim orthú chuir síad isteach san abhainn íad. = The hollow or holm of the banners

BUAILIDH - TIGHE - FRAOICH
    Buailteachas = people going from the lowlands to the highlands or from one town-land to another. The remains of the little houses are yet to be seen where the people milked their cows, probably in Summer. These little houses were probably roofed with heather = Milking houses roofed with heather

MÍN - a - LUIG
    Mín = a meadow hollow = The hollow of the Meadown

CRÓ - na - DUINNE
    = Hill of the Brown Cow. Bhí fear in a chomhnaidhe annseo fadó. Deirigh sé an-bhocht. B'eigean do achan rud a dhíol. Ní raibh aige sa deireadh ach bó amhain. Bhí dath donn uirthí
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir